Mese olvasás

Olvasni jó

A zöld királyfi I. rész (Benedek Elek)


A zöld királyfi I. rész (Benedek Elek)Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy király, s annak három leánya. 
Az a király nem szerette a leányai, s egyszer nagy haragjában azt találta mondani: 
- Bárcsak az ördög vinné el ezeket a leányokat! 
Még jóformán ki sem mondotta: megnyílt a föld egyszerre három ördög ugrott elé, megfogták a három királykisasszonyt, nagy fergeteg kerekedett, s úgy elnyargaltak velük, hogy többet nem is látták. 
A király mégis megbánta a szavát, búsult, bánkódott, de hamar megvigasztalódott, mert csakhamar három fiúval áldotta meg az Isten. A fiúk már nagy legények voltak, de senkitől sem hallották, hogy leánytestvérük is volt. 
Eközben a király erősen leöregedett, s mindig sóhajtozott: 
- Hej, ha még egyszer fiatal lehetnék! 
Hallották ezt a fiúk, s megegyeztek, hogy elmennek a tündérek kútjához, s fiatalító vizet hoznak az édesapjuknak. 
Mondják, hogy mit akarnak, s az öreg király, akinek - közben legyen mondva - zöld király volt a neve -, jó szívvel beleegyezett, csak menjenek. 
Elindul a három királyfi három aranyszőrű paripán. Estére kelve betérnek egy csárdába, ott ételt-italt rendelnek; esznek-isznek s különösen a két idősebbnek olyan virágos kedve kerekedett, hogy nem is akartak továbbmennia csárdából. 
Eleget hívja a bátyjait a kicsi zöld királyfi, hogy induljanak, mert így soha, míg a világ s még két nap, a tündérek kútjához nem érnek, de az idősebb királyfiúk meg sem mozdultak, azt mondtáka az öccsüknek: 
- Csak eridj, te bolond! Majd mi is odaérünk, s ha nem érünk, úgy is jó! 
Jól van, a kicsi királyfi ott hagyta a bátyjait a csárdában, s még aznap egy rengeteg erdőbe ért. Rengeteg erdőben talált egy kicsi házat, s bement oda éjjel szállásra. A kicsi házban egy öreg remete lakott. 
A királyfi köszönti illendőképpen, a remete fogadja, s kérdi, hogy mi járatban van? 
Mondja a királyfi, hogy a tündérek kútjához igyekezik: fiatalító vízért. 
- Hej - mondja a vén remete -, abból a vízből én is szeretnék kapni, s a ha visszakerülsz onnét valaha, hozz nekem is egy csöppöt. Hanem a te lovadon hiába ne is menj, mert azon sohasem jutsz oda. Van nekem egy tarka lovam, az ördögök lovával testvér, ülj erre: ez a világ végére is elvisz!
Megköszöni a királyfi a vén remete nagy jóindulatát, felül a tarka lóra, s még ki sem mennek az erdőből, megszólal a ló: 
- Hallod-e, kicsi gazdám, míg a tündérek kútjához mennénk, több rendbeli utad lészen addig. Mikor te még a világon sem voltál, volt a te apádnak három leánya, mind a hármat elvitték az ördögök. elébb azokat kell szabadítanunk, úgy megyünk a tündérek kútjához. 
Először elmegyünk a legidősebb nénédhez, a sógorod nem lesz otthon, de én majd hazakergetem, s mikor megtudja, hogy a tündérek kútjához igyekezel, ő is kér, hogy hozzál a fiatalító vízből, de addig meg ne ígérd, míg azt a lepedőt neked nem adja, amelyik az ágyán van. Ennek a lepedőnek olyan tulajdonsága van, hogy ha magadra teríted, sem ördög, sem ember meg nem lát téged. 
Ahogy ezt mondotta a tarka ló, nagyot fújt, s mint a nyíl felszállott a magas levegőégbe. Repült, mint a gondolat, erdők, mezők, tengerek felett.
Aztán egyszerre csak leszállott a földre, s megállott egy kacsalábon forgó gyémántpalota előtt. 
- Itt lakik a legidősebb nénéd, kicsi gazdám. Te csak menj be, én meg kimegyek a selyemrétre, ott jár valahol a te ördög sógorod, minjárt hazakergetem. 
Bemegy a királyfi a palotába, a tarka ló is ki a selyemrétre, ott az ördögöt meglátja,s elkezdi hajtani. 
- Haza, ördög, haza! Ott van a sógorod, adj neki vacsorát! 
- Hej, a kutya egye meg a májadat - mondotta az ördög a lónak -, te vagy a mi megölő hóhérunk! 
De nem mert ellenkezni, szaladott a ló előtt, föl a palotába egyenesen. 
A királyfi ott ült egy lócán, beszélgetett a nénjével, mikor az ördög belépett. Köszönti az ördög: 
- Szervusz, sógor! Mi jóban jársz? 
- A tündérek kútjához indultam, sógor - mondja a királyfi -, fiatalító vizet viszek az apámnak. 
(folytatjuk)




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 1
Heti: 10
Havi: 4
Össz.: 42 174

Látogatottság növelés
Oldal: 2011 December 4 (A zöld királyfi I. rész (Benedek Elek)
Mese olvasás - © 2008 - 2024 - meseolvasas.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »